Dla
wszystkich czytelniczek (-ów) bloga i sympatycznych Pań z
"Foremki"
które
dzielnie uczestniczyły w ostatnim wykładzie
"Detoks
na wiosnę" - mały prezencik od "Efektu Motyla" :-) -
Dzień
z cyklu "Dieta oczyszczająca na co dzień"
Uwaga!
Porcje wyliczone są przeciętnie na Panią (65-80 kg)
I
śniadanie
Ryż
brązowy/kasza jaglana/płatki owsiane z jabłkiem, pestkami dyni,
imbirem i cynamonem
(łącznie
z 7-8 dużych łyżek ryżu łącznie na 1) i 2) śniadanie, lub po 4
łyżki, jeśli np. na śniadanie zjemy płatki, a na II śniadanie -
ryż lub kaszę)
II
śniadanie
Ryż
brązowy/kasza jaglana z zielony groszkiem, brokułami i oliwkami
Obiad
Dorsz
w pomidorach z tymiankiem
Kolacja
Zupa
krem z pora (talerz)
Przepisy:
Ryż
brązowy z jabłkiem, pestkami dyni, imbirem i cynamonem
-
pół woreczka brązowego ryżu
-
pół jabłka
-
1 łyżka pestek dyni
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
szczypta mielonego imbiru
Ryż
ugotować według instrukcji. Jabłko zetrzeć na tarce, dodać do
ryżu. Całość posypać pestkami dyni, imbirem i cynamonem.
Ryż
brązowy z zielonym groszkiem, brokułami i oliwkami
-
pół woreczka brązowego ryżu
-
6 różyczek brokuła
-
2 łyżki zielonego groszku (może być konserwowy)
-
6 zielonych oliwek
-
bazylia, oregano, sól, pieprz
Ugotować
brokuła do miękkości (ok. 5-7 min. we wrzątku), ostudzić. Dodać
do ugotowanego ryżu.
Całość
połączyć z groszkiem, oliwkami, doprawić do smaku i wymieszać.
Dorsz
w pomidorach z tymiankiem
(2
porcje)
-
2 dymki (młode szczypiorki z cebulką)
-
1/2 puszki pomidorów
-
1 łyżka sosu sojowego
-
3 gałązki świeżego tymianku (lub suszony)
-
1 łyżeczka masła klarowanego
-
oliwa z oliwek
-
2 filety z dorsza, po ok. 150 g
-
2 gałązki pomidorków koktajlowych (ok. 10-12 sztuk)
-
sól, pieprz
Na
patelni na maśle zeszklić pokrojoną na plasterki dymkę. Dodać
pokrojone lub zmiksowane obrane pomidory, sos sojowy i oberwane
listki tymianku, zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 5
minut, następnie włożyć filety dorsza doprawione solą i
pieprzem. Przykryć i gotować przez ok. 8 minut.W międzyczasie
pomidory posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i piec przez kilka
minut pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku.
Zupa
krem z porów
(2
porcje)
-
2 duże pory
-
200 g mrożonego szpinaku
-
1 szklanka mleka ryżowego (opcjonalnie)
-
około 1 szklanka bulionu warzywnego
-
świeżo tarta gałka muszkatołowa
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
sól i czarny pieprz
Na
dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Białe części pora pokroić
na talarki i dodać na gorącą oliwę, podsmażać na małym ogniu
przez około 10 minut, aż pory bardzo zmiękną. Do uduszonych porów
dodać rozmrożony szpinak i całość wymieszać, doprawiając solą,
sporą ilością gałki i pieprzu. Dodać mleko, dokładnie wymieszać
a na sam koniec dodać bulion. Zblendować na gładki krem i doprawić
ewentualnie większa ilością gałki i soli. Jeść posypane świeżo
zmielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz