czwartek, 25 czerwca 2015

Czy wiesz, że...? Usuwanie pestycydów - na każdą kieszeń.


OBRODZIŁO :-)
Stoiska z warzywami i owocami uginają się od rozmaitości.
Czerwone (truskawki..., czereśnie, pycha!, pomidory), żółte (papryka) zielone (koper, pietrucha, ogórki), różowe (buraki), itd.
Swoista tęcza.
Od samego patrzenia jesteśmy jakby... zdrowsi...
" Nie pryskane?" pytam panią z przymrużeniem oka.
"Absolutnie!" odpowiada z przekąsem.
"Jasne, jasne" myślę, a i tak kupuję.
Bo jeść "tęczę" uwielbiam.

Spotkałam jednak i takich, którzy przytłoczeni informacjami o szkodliwości pestycydów - zdecydowanie się ograniczają.
Niepotrzebnie!
Z dwóch powodów.
Po 1. Nie tylko warzywa i owoce są zanieczyszczone. Według badań najbardziej zanieczyszczonym pokarmem jest... mięso!
Po 2. Masz 5 minut i 5 złotych w kieszeni? No - to jesteśmy w domu.
Wystarczy zakupione warzywa i owoce włożyć na 2-3 min do wody z octem (na każdy litr wody potrzebujesz pół szklanki), po czym wodę odlać i na kolejne 2-3 min potraktować je wodą z sodą oczyszczoną (na każdy litr - 1 czubata łyżka). Potem już tylko opłukać - i gotowe!

Środowisko kwaśne umożliwi nam pozbycie się z powierzchni warzyw i owoców szkodliwych bakterii (E.coli, Salmonella, Listeria), zasadowe natomiast - doprowadzi do hydrolizy oleistych związków pestycydów. 

Inną metodą (ale już wymagającą nakładów finansowych) są wielofunkcyjne  ozonatory (szafki, buty, klimatyzacja, owoce, warzywa) (250-450zł).
W artykule poświęconym zanieczyszczeniom żywności czytam:
" Ozon jest niezawodnym i bardzo skutecznym środkiem dezynfekcyjnym. Jego bakteriobójcze działanie jest 3000 razy szybsze i 50 razy skuteczniejsze niż chloru. Ponadto ozon posiada właściwości utleniające. W wodnych roztworach utlenia między innymi substancje powierzchniowo czynne, pestycydy, azotany".

Nie mniej jednak metoda ocet/soda posiada na 3 WAŻNE zalety:
jest szybka, tania (przez internet sodę oczyszczoną kupimy w paczkach 5-25 kg) i skuteczna.
A owoce i warzywa możemy jeść wtedy BEZ OGRANICZEŃ!





2 komentarze:

  1. A czy taki ocet nie osadzi sie/przeniknie do warzyw? Pytam bo nie chcialabym niemowlakowi zaszkodzic:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :-). Ocet ani soda oczyszczona nie przenikają do wnętrza owocu/warzywa. Niemniej jednak ostatni krok polega na dokładnym przepłukaniu wodą. A wtedy - można jeść bez ograniczeń! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń