sobota, 7 maja 2016

Dieta oczyszczająca dla Panów.

Znalezione obrazy dla zapytania mężczyzna ciąża brzuch

Sądząc po statystyce mojego męża - niewielu Panów czyta mojego bloga. A szkoda! 
Moje wnikliwe oko zaobserwowało bowiem, iż mimo, że to Panie rodzą 1,2,3 (!) dzieci - ich ciała coraz częściej wyglądają naprawdę dobrze, za to panowie.... o zgrozo!
Czasem się zastanawiam co by było, gdyby to oni rodzili?! (chociaż po brzuchach sądząc.... ;-)))
Wystarczy że przekroczą 30stkę, poczują "ciepełko" domowego ogniska i....siup!  -zapuszczają brzuszek.
Na szczęście mają Nas :-). 
No bo kto im - biedakom - pomoże, jeśli nie będziemy to my.... ;-)*** 
Dlatego - Drogie Panie - tym razem przygotowałam coś DLA PANÓW.


Przykładowy jadłospis 1-dniowy dla Pana z cyklu 
" Dieta oczyszczająca na co dzień"
  • Śniadanie

Kanapki z pastą z awokado i orzechów z pomidorem

  • II śniadanie

Jabłko, pęczak na ostro z brukselką i pestkami dyni

  • Obiad

Kotlet z wołowiny z i surówką z kiszonej kapusty

  • Kolacja

Jajka na miękko z warzywami



PRZEPISY:

Uwaga! Porcje wyliczone są przeciętnie dla Pana (85-90 kg), wszystkie przepisy są na 2 porcje!


Kanapki z pastą z awokado i orzechów z pomidorem

  • 6 kromek chleba razowego na zakwasie (2 większe lub 3 małe kromki na 1 porcję)
  • 1 mały pomidor lub ½ dużego

Pasta:

  • 1/2 awokado
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz ziołowy, słodka papryka

Składniki na pastę zblendować. Smarować pieczywo, położyć plasterki pomidora.



Pęczak na ostro z brukselką i pestkami dyni

  • kilka główek brukselki (ok. 10)
  • 1 woreczek kaszy pęczak (1/2 na 1 porcję)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz; słodka i ostra papryka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Brukselkę obrać z brzydkich liści i obciąć końcówki. Opłukać i poprzecinać na połówki (większe główki na ćwiartki). Zagotować wodę i wrzucić brukselkę do osolonego wrzątku. Gotować ok 5 minut, by lekko zmiękła.

Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

Cebulę, czosnek i paprykę posiekać. Rozgrzać olej na głębokiej patelni. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać brukselkę i paprykę, chwilę podsmażać.

Dodać przyprawy i wymieszać. Wrzucić ugotowaną kaszę. Posypać pestkami dyni.



Kotlet z wołowiny z i surówką z kiszonej kapusty

  • 400 g mięsa wołowego (200 g na 1 porcję)
  • 4 małe ziemniaki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • Sól, pieprz, tymianek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego

Mięso przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i smażyć na oleju rzepakowym. Kapustę sparzyć, drobno posiekać, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, starą na tarce marchewką, pieprzem i oliwą. Podawać z mięsem.

Jajko na miękko, sałatka z rukoli i pomidorów

  • rukola – 2 garści
  • pomidor – 2 duże sztuki
  • rzodkiewka - 5 sztuk
  • koperek – 1 łyżka
  • garść kiełków fasoli
  • sól, pieprz, zioła, oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • 4 jajka (2 na 1 porcję)

Pomidora, rzodkiewkę pokroić w kostkę, dodać rukolę, posiekany koperek, kiełki fasoli, doprawić do smaku, dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Podawać z jajkiem ugotowanym na miękko.



*** prosiłabym potraktować wypowiedź z przymrużeniem oka :-) - mam coś z Małej Mi ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz