Sądząc po statystyce mojego męża - niewielu Panów czyta mojego bloga. A szkoda!
Moje wnikliwe oko zaobserwowało bowiem, iż mimo, że to Panie rodzą 1,2,3 (!) dzieci - ich ciała coraz częściej wyglądają naprawdę dobrze, za to panowie.... o zgrozo!
Czasem się zastanawiam co by było, gdyby to oni rodzili?! (chociaż po brzuchach sądząc.... ;-)))
Wystarczy że przekroczą 30stkę, poczują "ciepełko" domowego ogniska i....siup! -zapuszczają brzuszek.
Na szczęście mają Nas :-).
No bo kto im - biedakom - pomoże, jeśli nie będziemy to my.... ;-)***
Dlatego - Drogie Panie - tym razem przygotowałam coś DLA PANÓW.
Przykładowy jadłospis 1-dniowy dla Pana z cyklu
" Dieta oczyszczająca na co dzień"
- Śniadanie
Kanapki z pastą z awokado i orzechów z pomidorem
- II śniadanie
Jabłko, pęczak na ostro z brukselką i pestkami dyni
- Obiad
Kotlet z wołowiny z i surówką z kiszonej kapusty
- Kolacja
Jajka na miękko z warzywami
PRZEPISY:
Uwaga! Porcje wyliczone są przeciętnie dla Pana (85-90 kg), wszystkie przepisy są na 2 porcje!
Kanapki z
pastą z awokado i orzechów z pomidorem
- 6 kromek chleba razowego na zakwasie (2 większe lub 3 małe kromki na 1 porcję)
- 1 mały pomidor lub ½ dużego
Pasta:
- 1/2 awokado
- 1 jajko ugotowane na twardo
- ½ małej czerwonej cebuli
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz ziołowy, słodka papryka
Składniki
na pastę zblendować. Smarować pieczywo, położyć plasterki
pomidora.
Pęczak na
ostro z brukselką i pestkami dyni
- kilka główek brukselki (ok. 10)
- 1 woreczek kaszy pęczak (1/2 na 1 porcję)
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pestek dyni
- sól, pieprz; słodka i ostra papryka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Brukselkę
obrać z brzydkich liści i obciąć końcówki. Opłukać i
poprzecinać na połówki (większe główki na ćwiartki). Zagotować
wodę i wrzucić brukselkę do osolonego wrzątku. Gotować ok 5
minut, by lekko zmiękła.
Kaszę
ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę,
czosnek i paprykę posiekać. Rozgrzać olej na głębokiej patelni.
Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać brukselkę i paprykę, chwilę
podsmażać.
Dodać
przyprawy i wymieszać. Wrzucić ugotowaną kaszę. Posypać pestkami
dyni.
Kotlet z
wołowiny z i surówką z kiszonej kapusty
- 400 g mięsa wołowego (200 g na 1 porcję)
- 4 małe ziemniaki
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 mała czerwona cebula
- Sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
Mięso
przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i smażyć na oleju
rzepakowym. Kapustę sparzyć, drobno posiekać, wymieszać z drobno
posiekaną cebulą, starą na tarce marchewką, pieprzem i oliwą.
Podawać z mięsem.
Jajko
na miękko, sałatka z rukoli i pomidorów
- rukola – 2 garści
- pomidor – 2 duże sztuki
- rzodkiewka - 5 sztuk
- koperek – 1 łyżka
- garść kiełków fasoli
- sól, pieprz, zioła, oliwa z oliwek – 1 łyżka
- 4 jajka (2 na 1 porcję)
Pomidora, rzodkiewkę pokroić w kostkę, dodać
rukolę, posiekany koperek, kiełki fasoli, doprawić do smaku, dodać
oliwę z oliwek i wymieszać. Podawać z jajkiem ugotowanym na
miękko.
*** prosiłabym potraktować wypowiedź z przymrużeniem oka :-) - mam coś z Małej Mi ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz