piątek, 23 listopada 2012

Co najlepszego w olejach/oliwach...

Drogie Masło, niestety ... - idziesz do lamusa, bo oto ... oleje atakują!
Świadomość narodu rośnie, a wraz z nią - sprzedaż olejów roślinnych. I dobrze ;-)!

Masło zawiera bowiem kwasy tłuszczowe nasycone (pozyskiwane z tłuszczów zwierzęcych). Ich nadmiar prowadzi do wzrostu cholesterolu we krwi i przyczynia się do odkładania się tkanki tłuszczowej.
Oleje i oliwy roślinne to z kolei bogactwo NNKT.

Czym są NNKT ?

NNKT ( niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) obecne są w olejach roślinnych i rybich. Nazwane niezbędnymi, bowiem nasz organizm nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować. Muszą być zatem dostarczane z zewnątrz. Należą do nich : kwasy Omega 6 i zapewne znane Wam - Omega 3. Źródłem Omega 6 (kw.linolowy) są olej słonecznikowy, z pestek winogron i mniej znane: arachidowy, kokosowy, kukurydziany, sezamowy. Źródłem Omega 3 ( kw.linolenowy) zaś: rzepakowy, lniany, ale też ryby morskie, orzechy, soja.

 NNKT ( niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) pełnią niezwykle ważną rolę w naszym organizmie:

1) wbudowują się w strukturę ceramidów, co ma wpływ na odpowiednie napięcie i nawilżenie skóry (stąd obecność ceramidów w niektórych kremach);
2) wchodzą w skład łoju ludzkiego, odpowiadają za prawidłową funkcję gruczołów potowych, regulują więc gospodarkę wodną;
3) odgrywają kluczową rolę w podziałach komórkowych ( czyli powstawaniu nowych, "świeżych" komórek), oraz ich metabolizmie ( wzrost i rozwój młodych , spowolnienie starzenia się organizmu);
4)obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), czyli przeciwdziałają powstawaniu blaszki miażdżycowej (profilaktyka udaru i zawału serca);
5) zapobiegają tworzeniu się zakrzepów naczyniowych (wykazują zdolność hamowania agregacji płytek krwi);
6) uczestniczą w regulacji procesów zapalnych, zwiększają odporność

Zarówno kwas Omega 3, jak i Omega 6 uchodzi za bardzo zdrowy, musicie jednak wiedzieć o tym ,że kwasu Omega  6 nie wolno nadużywać! Mimo, że obniża on tzw. zły cholesterol, przyjmowany w nadmiarze - może prowadzić także do obniżenia także tego "dobrego", a co za tym idzie - odkładania się LDLu (tj. "złego" cholesterolu) na ścianach naczyń. Jego nadmiar prowadzi także do zwiększenia produkcji hormonów tkankowych, które sprzyjają rozrostowi i namnażaniu komórek nowotworowych. Zbyt duża ilość Omega 6 w diecie, powoduje mniejsze wykorzystanie Omega 3, co jest wynikiem "konkurowania" o te same enzymy.
Istnieje jednak sposób, żeby temu zaradzić. Kluczem do zdrowia jest zachowanie odpowiedniej proporcji między Omega 6 a Omega 3. Optymalna wynosi 2 : 1 (Om6:Om3), lub jeszcze lepiej, na co wskazują najnowsze badania 4: 5 (Om6:Om3). Tymczasem statystyczny, przeciętny Polak , w swojej diecie zachowuje proporcje 20:1 lub nawet 40:1! Fakt ten wynika z niewiedzy i niewłaściwych nawyków żywieniowych. Z przyzwyczajenia smażymy na oleju słonecznikowym, no i wciąż jemy za mało ryb i orzechów.

Jak to zmienić?
1) jeśli smażysz - zamień olej słonecznikowy na nasz polski - rzepakowy (ma idealne proporcje kwasów 2:1)!
2) poddaj się trendom, a przynajmniej jednemu : moda na olej lniany (tu znaczna przewaga Omega 3) - ten wykorzystuj tylko na zimno, np. do sałatek!
3) jedz ryby - co najmniej 300g tygodniowo (to  naprawdę nie dużo - 2 dość małe rybki, a odpowiednio przyrządzone - pyszne!!! )

Jeśli w okresie jesiennym, bądź zimowym, nie możemy spełnić tych trzech, niezbędnych dla zdrowia warunków, warto kupić Omega 3 w kapsułkach lub znany od dawien dawna Tran. Systematyczne przyjmowanie tych suplementów skutecznie podniesie odporność. I żaden wirus nam nie straszny!

Ze względu na prozdrowotne właściwości kwasy NNKT  ochrzczono  "witaminą F", a jak z definicji wynika:
witaminy są to związki chemiczne (...) niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu.

W sumie proste ...prawda? Tylko tyle i aż tyle, by zachować wieczną młodość Zapamiętajcie skrót NNKT , bo jest on symbolem zdrowia i długiego życia.

www.efekt-motyla.eu 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz