środa, 11 marca 2015

Czy wiesz, że...? SKOK na SOK.

... czyli słów kilka o "niedosładzanych", "naturalnych", "100% sokach" z kartonu i nie tylko...

Znalezione obrazy dla zapytania sokAle zostawmy na chwilę soki.

Napoje to dopiero cała litania!
W składzie jednego z głównych producentów znajdziemy:
wodę, sok pomarańczowy odtworzony z zagęszczonego soku pomarańczowego (20%), cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy - regulatory kwasowości, pektyna - stabilizator, aromat, substancje słodzące: E 950, E 952 i E 954. (czyli chemia, chemia i jeszcze raz chemia!)

Nektary, jak się okazuje, to także "nie lada gratka": woda + sok "stworzony" z zagęszczonego soku (25%), cukier (D) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy (G), regulator kwasowości - kwas cytrynowy.
(czyli 25%-50% soku + woda + cukier!).

No i w końcu nasz Sok.

Czy naprawdę myślisz, że wypicie szklanki soku z kartonu jest równoznaczne ze zjedzeniem pełnowartościowego owoca?

"Sok pomarańczowy 100% z zagęszczonego soku"- czytamy na opakowaniu (i tu uwaga na sztuczki typu: "100%...witaminy C', "100% pełnego owocu"!).
Bez konserwantów, bez cukru, pasteryzowany.
Doprawdy chwalebne... - muszę przyznać - na pewno to mniejsze zło!
Ale teraz mały "Skok na ten sok". 
Okazuje się, że  podczas produkcji taki sok jest m.in klarowany, filtrowany, rozmrażany, liofilizowany. Możemy się zatem domyślać, że w konsekwencji - prowadzi to do utraty najcenniejszych skarbów zawartych w owocach  - witamin, błonnika i co najważniejsze - enzymów.

Dużo lepszym rozwiązaniem wydaje się być zakupienie soku tzw. "jednodniowego". 
Tu straty witamin i minerałów są naprawdę niewielkie.
Ale najlepiej byłoby zrobić "skok" na swój własny sok :-), czyli po prostu wycisnąć go osobiście...  (lub zjeść owoc w całości).
Wtedy mamy pewność że w naszym soku jest 100% soku.
I żaden producent wciskać nam półprawd (czytaj: "kitu") nie będzie!





www.efekt-motyla.eu
SPIS TREŚCI:
http://twojefektmotyla.blogspot.com/2013/09/spis-tresci.html






  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz