poniedziałek, 13 października 2014

Czy wiesz, że..? Jakie "gary" do gotowania ?

Okazuje się, że to w czym gotujemy - ma również ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.
Rynek polski obfituje w różnego rodzaju "sprzęt" kuchenny.
Mnogość tego rodzaju produktów sprawia, że przeciętny konsument jest zagubiony.
Dlatego proponuję szybki przegląd dostępnych garnków:

1) Teflonowe, które ostatnimi czasy mają więcej przeciwników niż zwolenników. Przyczyną tego obrotu sprawy jest udowodniony przez naukowców fakt, że uszkodzony (w tym porysowany) teflon uwalnia do żywności toksyczne substancje o silnym działaniu rakotwórczym.

2) Aluminiowe - najpopularniejsze na rynku; Niestety - wśród ekspertów także nie mają pozytywnej opini. Okazuje się bowiem, że gotowanie w garnkach aluminiowych powoduje utlenienie witaminy C obecnej w pokarmach. Poza tym część cząsteczek glinu (oskarżanych o choroby neurologiczne) przedostaje się do jedzenia, co również nie sprzyja naszemu zdrowiu.

3) Emaliowane i miedziane - pierwsze - zdrowe, o ile nie uszkodzi się powłoki emaliowej (pod spodem jest zwykła stal...), drugie zaś odradzam - z racji zawartości jeszcze bardziej aktywnego pierwiastka niż  glin - miedzi.

No, ale żeby nie tylko straszyć poznajmy "zdrowe" garnki":

4) Ze stali nierdzewnej (uważać muszą tylko osoby uczulone na nikiel); Jest to stal najwyższej jakości, bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości, nie przywierają  do niej żadne mikroorganizmy. Nie wchłania zapachu potraw, nie barwi się od potraw. Jest odporna  na działanie kwasów, zasad i wysokich temperatur.

5) Ceramiczne, ale tylko dobrej jakości! Kupujmy matowe.Glazurowane mogą zawierać w swoim składzie 2 toksyczne substancje - kadm i ołów. Powłoka ceramiczna jest powłoką powstałą o naturalne składniki mineralne, nie zawiera substancji szkodliwych dla zdrowia, jest odporna na wysoką  temperaturę i zarysowania.


www.efekt-motyla.eu
SPIS TREŚCI:
http://twojefektmotyla.blogspot.com/2013/09/spis-tresci.html  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz