poniedziałek, 8 grudnia 2014

Naturalnie, że zdrowo... :-)

Zupa kem z papryki i pomidorów  posypana bazylią  (tu - suszoną- lepsza jest zdecydowanie świeża), do tego chleb żytni na zakwasie z serem kozim (Lidl, Biedronka).

Zupa krem:
- dość duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku;
- bulion (żadnych kostek z glutaminianem! - można przyrządzić go wcześniej w większej ilości i pozamrażać; osobiście trzymam w domu także bulion warzywny, zakupiony w sklepie ze zdrową żywnością);
- papryka, pomidor (mogą być wcześniej zamrożone);
-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach;


Na oleju rzepakowym/ryżowym podsmażam cebulę. Kiedy się zeszkli - dodaję czosnek. Całość wrzucam do gara, zalewam bulionem, dodaję paprykę i pomidora, przyprawy. Gotuję max. 20 minut (do momentu, aż  papryka będzie miękka),potem już tylko blender w dłoń... i miksujemy całość.

Łosoś pieczony w folii (osobiście lubię go najbardziej w wersji naturale: odrobina masła, soli, cytryny), ziemniak pieczony w mundurku, burak pieczony (równie smaczne są buraki i ziemniaki robione na parze), pomidor, sos czosnkowy.

Sos czosnkowy dietetyczny:

-jogurt naturalny gęsty
-2-3 ząbki czosnku
-pieprz do smaku
-kilka kropel soku z cytryny
-bazylia suszona, ale niekoniecznie;

Czosnek ścieram na tarce o bardzo drobnych oczkach, wrzucam do jogurtu, sól pieprz, szczypta bazylii do smaku i w zależności jaki mamy jogurt, jak 0.5 l to 2 spore ząbki czosnku;
Najlepiej zastosować jogurt gęsty np. Bakoma lub Grecki;


Sos salsa: 
-4 duże pomidory (można zastąpić puszką pomidorów krojonych)
-1 papryczka peperoni czerwona
-1 cebula czerwona
-sól, pieprz
Można również dodać:
2 łyżki świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
1 łyżkę soku z limonki
Świeże pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz pomidorów z puszki, przełóż je do miski. Możesz ewentualnie rozdrobnić je blenderem. Papryczkę przekrój wzdłuż, oczyść z pestek i drobno pokrój. Cebulę pokrój w kosteczkę. Pomidory wymieszaj z papryką i cebulą. Dodaj posiekaną kolendrę, czosnek, sok z limonki i sól i pieprz.

QUINOA (tu akurat czerwona) z surówką z czerwonej kapusty (czerwona kapusta, rukola, oliwki zielone 4-6 szt., pomidory suszone 3 szt, papryka czerwona - 0,5szt - 1cała, pietrucha, pesto) lub do wyboru
RYŻ CZARNY z surówką z białej kapusty.

Pesto (robię po swojemu :-)):
czerwone: pomidory suszone, orzechy, czosnek, bazylia, oliwa (dobra! - z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany) - całość miksujemy (proporcje zależą od tego, jaki składnik ma dominować i jaka konsystencję chcesz uzyskać);

zielone: świeża bazylia, orzechy, oliwa;

Soczewica czerwona w pomidorach z surówką.

soczewica czerwona/zielona (na porcję dla kobiety - 4 łyżki suchej)
2-3 pomidory
natka pietruszki (dużo!),
cebula, czosnek,
 -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, sól;

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć w słonej wodzie, gotować przez 10 minut i odcedzić.  Dalej podobnie jak zupa krem: Na oleju rzepakowym/ryżowym podsmażam cebulę. Kiedy się zeszkli - dodaję czosnek. Do całości dodaję pomidory, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, sól, czasem kostkę warzywną (eko) - duszę około 20 min. Na koniec dodaję świeżą nać pietruszki i łyżkę uprażonych pestek słonecznika.

Kasza pęczak z pietruszką, borówką i orzechami.

Przygotowanie:

Kaszę pęczak płuczemy na sitku i gotujemy około 15 minut. Dodajemy borówki (duża garść), 2-3 pomidory suszone, około 6 oliwek zielonych, pietruszkę, orzechy włoski 2-3 sztuki i do całości pesto. Jeśli ciężko będzie ci znaleźć borówkę - wkrój paprykę czerwoną.

Ważna informacja dla kucharzy nie-czasowych! :-).
Odparowana zupa krem może stać się pysznym sosem do kaszy lub soczewicy.






SPIS TREŚCI:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz