piątek, 14 listopada 2014

Czy wiesz,że...? Co z tym wapniem?

kość, uśmiechanie się

Czy wiesz, że ...
ani jedna cząstka wapnia nie wniknie do kości, jeśli nie dostarczysz organizmowi odpowiedniego poziomu magnezu! Bez magnezu - wapń co najwyżej odłoży się w tkankach miękkich (nerki, serce, mózg), co w konsekwencji doprowadzić może do zwapnienia naczyń wieńcowych serca i naczyń krwionośnych, czy nawet choroby Alzheimera (nadmiar wapnia w komórkach nerwowych mózgu). Magnez określany jest także naturalnym blokerem kanałów wapniowych, czyli krótko mówiąc - umiejscawia go tam, gdzie być powinien i nie dopuszcza do miejsc, gdzie może zaszkodzić. 
Receptą jest zbilansowana dieta zawierająca zarówno sporo magnezu (pełne zboża, orzechy, nasiona, fasole, produkty bogate w chlorofil (zielone znaczy :-)) i wapnia (sardynki, orzechy, pietruszka, strączkowe, kapusta włoska, no i cały nabiał, w tym ser żółty - jednak tu sprawa jest kontrowersyjna...
UWAGA!
Nadmierna suplementacja wapnia może powodować utratę innych minerałów oraz odkładania się osadów wapniowych szczególnie w tkankach nerek.


(źródło: Paul Pitchford: Odżywianie dla zdrowia)
 
SPIS TREŚCI:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz