Prawda to czy nie prawda?
I tak, i nie.
Zacznijmy od plusów.
1) Grzyby odznaczają się dużą zawartością wody (80-90%);
2) Ze względu na dużą zawartość białka (najwięcej u pieczarek hodowlanych - do 44%)- nazywane są "mięsem leśnym";
3) Zawierają witaminy z grupy B: B1,B2,PP i nie tylko - także witaminę A, D (rozpuszczalne w tłuszczach, którego z kolei w grzybach jest całkiem sporo 2-10%) i w małej ilości C.
4)Odznaczają się dużą zawartością soli mineralnych: żelaza, potasu,
fosforu, wapnia, sodu, miedź,
cynk, jod, mangan;
Jeszcze kilka pozytywów:
" W jednym z opublikowanych badań w 2012r. w Australii przez dr Sang Chul Jeonga z Uniwersity of Western Sydney widać, że zaledwie po tygodniu codziennego spożywania pieczarek poziom wydzielania IgA (jedna z immunoglobulin - czytaj - "strażników" naszej odporności - przyp. EM) u osób badanych wzrósł o 50%. Jest to istotne, ponieważ czynnik ten odgrywa ważną rolę w naszych mechanizmach odpornościowych. Co ciekawe utrzymał się on na tym poziomie jeszcze przez tydzień po zaprzestaniu jedzenia tych najbardziej popularnych grzybów przez uczestników badania. Jedna z substancji zawartych w pieczarkach- pirogalol(...)-jest w stanie zmniejszać nasilenie stanów zapalnych w organizmie, jednocześnie zwiększając odporność oraz wykazując działanie przeciwnowotworowe. Absolutnymi faworytami w profilaktyce nowotworu piersi są właśnie pieczarki!"
( źródło: Poradnik pozytywnego odchudzania pod patronatem zwierciadła 2015)
( źródło: Poradnik pozytywnego odchudzania pod patronatem zwierciadła 2015)
Inną substancję o działaniu przeciwnowotworowym (B-D-glukan) wykryto w coraz bardziej popularnych boczniakach.
Teraz minusy.
Ze względu na obecność chityny
(główny budulec ścian komórkowych grzyba), którego właściwie
organizm ludzki strawić nie potrafi - uznawane są za ciężkostrawne i nie
zalecane dzieciom do 3 roku życia, osobom mającym problem z nerkami,
wątrobą czy przewodem pokarmowym.
...
Mimo to - nie znam osoby, która przejadała by się grzybami permanentnie.
Sezon jest krótki, jego walory smakowe - niezwykłe, a radość przy zbieraniu - ogromna!
Dlatego myślę sobie...- odpuśćmy tym grzybom i z zachowaniem umiaru - delektujmy się smakiem i aromatem, jaki wnoszą do naszych potraw...
Sezon trwa tylko do listopada!
www.efekt-motyla.eu
SPIS TREŚCI:
http://twojefektmotyla.blogspot.com/2013/09/spis-tresci.html
Sezon jest krótki, jego walory smakowe - niezwykłe, a radość przy zbieraniu - ogromna!
Dlatego myślę sobie...- odpuśćmy tym grzybom i z zachowaniem umiaru - delektujmy się smakiem i aromatem, jaki wnoszą do naszych potraw...
Sezon trwa tylko do listopada!
www.efekt-motyla.eu
SPIS TREŚCI:
http://twojefektmotyla.blogspot.com/2013/09/spis-tresci.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz