niedziela, 23 lutego 2014

Czy wiesz, że...? Serek "homo" a skleroza...

Perła nr 1. Zaczynamy :-)

                                                              Wg. Wikipedii:
Homogenizacja (gr. homogenes - jednorodny) – proces polegający na wytwarzaniu jednorodnej mieszaniny ze składników, które w warunkach normalnych nie mieszają się ze sobą.
W przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka, śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczów zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni.

Podobno ma to poprawiać przyswajalność...


Jest jedno ale... 

Powstałe "mikrocząsteczki" tłuszczu omijają proces trawienia, docierając prosto do krwiobiegu!
Tam uwalniają ze swojego "opakowania" OX tj. oksydazę ksantynową - silny "krajacz białek".
W normalnych warunkach (świeże mleko), enzym ten powinien zostać wydalony.
W przeciwnym wypadku atakuje wewnętrzne ściany naczynia, w konsekwencji doprowadzając do powstawania ran, łatanych "plastrami" cholesterolu.

Do czego więc prowadzi? - stwardnienia tętnic, niewydolności serca (a nawet zawału), arteriosklerozy!!!

(magazyn "Atherosclerosis" 1989,77: 251-256)



www.efekt-motyla.eu
SPIS TREŚCI:
http://twojefektmotyla.blogspot.com/2013/09/spis-tresci.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz