Klasa jakościowa
• Klasa A - jaja świeże: charakteryzujące się czystą, nie uszkodzoną
skorupką, wysokość komory powietrznej nie może przekroczyć
6mm, białko powinno być przeźroczyste i klarowne.
• Klasa A - Ekstra dla jajek klasy A nie starszych niż 7 dni od
pakowania: wysokość komory powietrznej nie może przekroczyć 4
mm.
• Klasa B - jaja utrwalone; wysokość komory powietrznej nie może przekroczyć 9 mm.
• Klasa C - jaja niesortowane, dla przemysłu
Klasa wagowa
Oznaczenie chowu
3 - system klatkowy
2 - system ściółkowy
1 - wolny wybieg
0 - chów ekologiczny
(materiały pochodzą ze strony: www.womkat.edu.pl)
0 – chów ekologiczny. Kura hodowane są w tradycyjny sposób na wolnym wybiegu i świeżym powietrzu. Kury karmione są świeżą
karmą, bez dodatków antybiotyków..
1
– chów wolno wybiegowy . Kura hodowana w warunkach częściowo
otwartych – z reguły zamyka się kury na noc. Korzystny dla zdrowia kur i jakości ich życia.
2
– chów ściółkowy. Kura spędza całe życie w zamkniętym
pomieszczeniu, na hali wyłożonej słomą. Nie spędzają czasu na świeżym powietrzu, ale mogą swobodnie się poruszać.
3
– chów klatkowy. Kura żyje zamknięta w klatce, bez
możliwości obrócenia się, często obcina się zwierzętom nóżki i dziób (!!!)
Cóż - jeśli jeszcze o tym nie wiedzieliście - jajka z trójką, to kurze Auschwitz...
Kury hodowane są w małej klatce po kilka sztuk. Nie mogą praktycznie się poruszać...
Karmione są często za pomocą sond, gdyż obcięte dzioby
uniemożliwiają im normalne przyjmowanie pokarmu...
Oczywiście najtańsze są jajka z chowu klatkowego.
Ale...czy najlepsze...?
www.efekt-motyla.eu
SPIS TREŚCI:
http://twojefektmotyla.blogspot.com/2013/09/spis-tresci.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz