Rynek polski obfituje w różnego rodzaju "sprzęt" kuchenny.
Mnogość tego rodzaju produktów sprawia, że przeciętny konsument jest zagubiony.
Dlatego proponuję szybki przegląd dostępnych garnków:
1) Teflonowe, które ostatnimi czasy mają więcej przeciwników niż zwolenników. Przyczyną tego obrotu sprawy jest udowodniony przez naukowców fakt, że uszkodzony (w tym porysowany) teflon uwalnia do żywności toksyczne substancje o silnym działaniu rakotwórczym.
2) Aluminiowe - najpopularniejsze na rynku; Niestety - wśród ekspertów także nie mają pozytywnej opini. Okazuje się bowiem, że gotowanie w garnkach aluminiowych powoduje utlenienie witaminy C obecnej w pokarmach. Poza tym część cząsteczek glinu (oskarżanych o choroby neurologiczne) przedostaje się do jedzenia, co również nie sprzyja naszemu zdrowiu.
3) Emaliowane i miedziane - pierwsze - zdrowe, o ile nie uszkodzi się powłoki emaliowej (pod spodem jest zwykła stal...), drugie zaś odradzam - z racji zawartości jeszcze bardziej aktywnego pierwiastka niż glin - miedzi.
No, ale żeby nie tylko straszyć poznajmy "zdrowe" garnki":
4) Ze stali nierdzewnej (uważać muszą tylko osoby uczulone na nikiel); Jest to stal najwyższej jakości, bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości, nie przywierają do niej żadne mikroorganizmy. Nie wchłania zapachu potraw, nie barwi się od potraw. Jest odporna na działanie kwasów, zasad i wysokich temperatur.
5) Ceramiczne, ale tylko dobrej jakości! Kupujmy matowe.Glazurowane mogą zawierać w swoim składzie 2 toksyczne substancje - kadm i ołów. Powłoka ceramiczna jest powłoką powstałą o naturalne składniki mineralne, nie zawiera substancji szkodliwych dla zdrowia, jest odporna na wysoką temperaturę i zarysowania.
www.efekt-motyla.eu
SPIS TREŚCI:
http://twojefektmotyla.blogspot.com/2013/09/spis-tresci.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz