Innymi słowy:
Wysoki indeks glikemiczny danego produktu, świadczy o znacznym wzroście glukozy we krwi zaraz po jego spożyciu. Jednak ta spora dawka energii starcza na bardzo krótko, bowiem w tym momencie zaczyna działać insulina - hormon regulujący stężenie glukozy we krwi. Im więcej cukru w krwiobiegu, tym szybsza reakcja organizmu. W rezultacie tak szybkiego działania - energia spada, a my... - znów jesteśmy głodni!!!
Nadmiar insuliny pozostały we krwi, hamuje proces spalania tłuszczu, który z kolei magazynowany jest w komórkach (dlatego insulinę nazywa się „hormonem magazynowania tłuszczu”).
Indeks glikemiczny ważny jest głównie w kontekście węglowodanów (prostych - słodycze, owoce, miód oraz złożonych - kasze, chleb żytni, ryż brązowy itd.), bowiem zarówno tłuszcze, jak i białka - podnoszą poziom glukozy we krwi w niewielkim stopniu (stąd skuteczność diet opartych wyłącznie na tłuszczach i białkach - i tu podkreślam - NIEZDROWYCH DIET!).
W drastycznych przypadkach (tych "drastycznych" jest niestety coraz więcej...) - atakowany sporymi dawkami glukozy organizm - przestaje reagować na insulinę. W konsekwencji prowadzi to do zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie ... cukrzycy! Obciążona wątroba zaczyna produkcję trójglicerydów, co z kolei przyczynia się do wzrostu złego cholesterolu we krwi.
Jakie są więc ZALETY stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym?
- uczucie sytości przez dłuższy czas (3-4h);
- siła i energia do działania;
- lepsza koncentracja;
- łatwiejsze trawienie przyjmowanego pokarmu;
- zużywanie "energii" pozyskanej z jedzenia "na bieżąco";
- brak efektu "jojo" po diecie odchudzającej;
- zdrowie!: serce jak dzwon :-), cholesterol w normie, cukier w odpowiednich granicach!
Tabelę indeksu glikemicznego znajdziecie chociażby tutaj:
http://indeks.glikemiczny.pl/tabela.php
Na uwagę zasługuje fakt, że produkty nieprzetworzone, surowe charakteryzują się znacznie niższym indeksem glikemicznym, niż te, które podlegają obróbce - chociażby termicznej - o zabiegach "zwiększania trwałości produktu" nie wspomnę!
Moja propozycja?
Wydrukujcie tabelę z wartościami indeksu glikemicznego, powieście na lodówkę i zacznijcie działać! Na początku powinna Wam pomóc, lecz za jakiś czas - wybór odpowiednich produktów stanie się prosty, wręcz banalny.
To kolejny punkt na drodze do Naszego ZDROWIA.
A jak już wiemy - WARTO :-)!
www.efekt-motyla.eu
PRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
OdpowiedzUsuńSą to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.
CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.
TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne.
PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
WAŻNE.
GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****
GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą.
KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.
W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.
ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
Dziękuję za kompendium wiedzy o cukrzycy :-). Pozdrawiam. Renata Dulewicz.
OdpowiedzUsuń