Uwielbiam płatki owsiane! Pewnie
wiedzą o tym wszyscy moi pacjenci :-).
Oprócz tego, że można z
nich wyczarować przepyszne rzeczy, to do tego są bardzo zdrowe.
Od dwóch tysiącleci owies jest
wykorzystywany w diecie jako produkt o wysokiej jakości zdrowotnej.
Swoje właściwości owies zawdzięcza głównie wysokiej ilości
błonnika rozpuszczalnego β-glukanu.
Jak to działa?
Podczas rozpuszczania β-glukany
wchłaniają duże ilości wody, tworząc gumy o znacznej lepkości.
Po spożyciu w jelicie cienkim i żołądku B-glukany tworzą
śluzowatą warstwę ochronną, opóźniającą rozkład skrobi, a
tym samym wchłanianie glukozy. Powodują utrzymywanie przez dłuższy
czas uczucia sytości, spełniają działanie ochronne przy
zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, a powstały śluz chroni także
błony jelita przed podrażnieniami i zakażeniami bakteryjnymi.
Dieta bogata w β-glukany zapewnia
działanie hipocholesterolemiczne.
Pomimo wielu walorów zdrowotnych, wg
mnie, płatki owsiane cenne są szczególnie ze względu na zdolność
obniżania poziomu cholesterolu we krwi. W obecnych czasach, gdzie
choroby układu krwionośnego dotyka wielu osób, zjawisko to ma
olbrzymie znaczenie.
Najbardziej popularna teoria dotycząca
wpływu owsa na obniżanie cholesterolu we krwi głosi, że
rozpuszczalny błonnik owsa wzmaga wydalanie z kałem kwasów
żółciowych, które powstają w organizmie z cholesterolu.
Wydalanie kwasów żółciowych wywołane obecnością błonnika
powoduje, że coraz większa ilość cholesterolu zgromadzonego w
organizmie kierowana jest do ich syntezy, co obniża w ten sposób
cholesterol we krwi.
Owies wspomaga proces odchudzania
Błonnik rozpuszczalny (β-glukany)
zwiększa objętość pożywienia, natomiast nie podwyższa jego
wartości energetycznej (kaloryczności). Odrywa on zatem rolę
„wypełniacza” przewodu pokarmowego, wpływając tym samym na
zaspokojenie uczucia łaknienia. Co więcej, zżelowane β-glukany
wyścielając powierzchnię żołądka i jelita, powodują opóźnienie
wchłaniania składników pokarmowych. W konsekwencji pomagają w ten
sposób „oszukać” uczucia głodu, czego efektem jest postępujący
łagodny spadek masy ciała.
A zatem,
Płatki owsiane powinny być spożywane
zatem przez wszystkie osoby, które chcą zdrowo się odżywiać lub
pragną wspomóc swoje leczenie dietą. Jedynym przeciwwskazaniem do
spożywania owsa jest jego nietolerancja pokarmowa. Osoby, będące
na diecie bezglutenowej, powinny sięgać po owies bezglutenowy (sam
w sobie owies nie zawiera glutenu, natomiast w Polsce jest mocno
zanieczyszczony glutenowymi zbożami: pszenicą i żytem).
Myślę, ze
nikogo nie powinnam już przekonywać, ze płatki owsiane są zdrowe.
Jeżeli chodzi o smak to już inna kwestia. Wg mnie płatki są
na tyle neutralne, że w połączeniu z ulubionymi produktami mogą
stworzyć pyszne danie. A oto moja propozycja:
Owsianka z owocami:
- Patki owsiane górskie ok 4-5 łyżek
- Jogurt naturalny – ok. 3 łyżek
- Garść owoców sezonowych – ok. 100 g
- Dodatkowo można użyć (wg smaku): siemię lniane, nasiona chia, dowolne orzechy lub migdały.
Płatki owsiane zalej wrzącą wodą i
odstaw na 2 minuty (w tym czasie płatki powinny wchłonąć
większość wody). Dodaj jogurt, owoce i orzechy. Wymieszaj.
Smacznego :-)!
Autor: Dorota Czpak
SPIS TREŚCI:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz