1) Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne (chroni przed uszkodzeniem komórki naszego organizmu, przez co zapobiega powstawaniu chorób i opóźnia starzenie organizmu);
2) Działa przeciwzapalnie (według najnowszych badań to właśnie przewlekłe stany zapalne inicjują powstawanie praktycznie wszystkich chorób przewlekłych);
3) Hamuje rozrost komórek nowotworowych;
4) Przeciwdziała tworzeniu złóż miażdżycowych w tętnicach;
5) Poprawia funkcjonowanie mózgu. Przeciwdziała powstawaniu choroby Alzheimera i depresji.
6) Może być stosowana w zapaleniu stawów (m.in. w RZS)
Kurkumę można dodawać m.in. do ryżu, kaszy, makaronu i kurczaka.
Aby zwiększyć przyswajanie kurkuminy warto spożywać ją wraz z pieprzem.
Piperyna zawarta w pieprzu zwiększa przyswajalność kurkuminy nawet o 2000%!
Hindusi już dawno przekonali się o fantastycznych właściwościach kurkumy.
Teraz kolej na nas!
www.efekt-motyla.eu
SPIS TREŚCI:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz