Działanie to warunkują:
SULFURAN- silna substancji o działaniu przeciwnowotworowym, która pobudza proces appoptozy (śmierci) "chorych" komórek;
GLUTATION - wewnątrzkomórkowy przeciwutleniacz, który chroni kod genetyczny przed mutacjami i usuwa toksyczne substancje rakotwórcze;
Im lepsza strawność kapustnych (bardziej rozdrobnione, dokładniejsze żucie) - tym przyswajalność ww. substancji jest lepsza.
Jak udowodniły badania (D.Schreiber 2008) - spożywanie warzyw kapustnych zmniejsza zapadalność na nowotwory takie jak: rak pęcherza, piersi, płuc, żołądka, okrężnicy.
Jeśli jesteś osobnikiem zdrowym - możesz zajadać się wręcz kapustnymi!
Uważać powinny jednak osoby z niedoczynnością tarczycy (wskazana jest wtedy dieta rotacyjna, tzn. spożywanie kapustnych co 3, 4 dni) i te, u których występują nadwyżki kwasu moczowego.
Jednak całkowita rezygnacja wydaje się być nieracjonalna.
Kapustne wszakże to nasz polski skarb.
(źródło: Janusz Pić, Barbara Pić "Możesz wygrać z rakiem i alergią")
www.efekt-motyla.eu
SPIS TREŚCI:
http://twojefektmotyla.blogspot.com/2013/09/spis-tresci.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz