wtorek, 17 lutego 2015

Czy wiesz, że...? Dlaczego warto pokochać kapustne...

Znalezione obrazy dla zapytania kapustneNasze rodzime kapustne (kapusty głowiaste, brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, jarmuż) - to główne źródło pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwnowotworowym.

Działanie to warunkują: 

SULFURAN- silna substancji o działaniu przeciwnowotworowym, która pobudza proces appoptozy (śmierci) "chorych" komórek;

GLUTATION - wewnątrzkomórkowy przeciwutleniacz, który chroni kod genetyczny przed mutacjami i usuwa toksyczne substancje rakotwórcze;

Im lepsza strawność kapustnych (bardziej rozdrobnione, dokładniejsze żucie) -  tym przyswajalność ww. substancji jest lepsza.

Jak udowodniły badania (D.Schreiber 2008) - spożywanie warzyw kapustnych zmniejsza zapadalność na nowotwory takie jak: rak pęcherza, piersi, płuc, żołądka, okrężnicy.

Jeśli jesteś  osobnikiem zdrowym - możesz zajadać się wręcz kapustnymi!
Uważać powinny jednak osoby z niedoczynnością tarczycy (wskazana jest wtedy dieta rotacyjna, tzn. spożywanie kapustnych co 3, 4 dni) i te, u których występują nadwyżki kwasu moczowego. 
Jednak całkowita rezygnacja wydaje się być nieracjonalna.
Kapustne wszakże to nasz polski skarb.

(źródło: Janusz Pić, Barbara Pić "Możesz wygrać z rakiem i alergią")




www.efekt-motyla.eu 
SPIS TREŚCI:
http://twojefektmotyla.blogspot.com/2013/09/spis-tresci.html  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz