czwartek, 21 kwietnia 2016

Wiosenne porządki cz.3

Znalezione obrazy dla zapytania rower łąka




Dla wszystkich czytelniczek (-ów) bloga i sympatycznych Pań z "Foremki"
 które dzielnie uczestniczyły w ostatnim wykładzie 
"Detoks na wiosnę" - mały prezencik od "Efektu Motyla" :-) -


Dzień z cyklu "Dieta oczyszczająca na co dzień"

Uwaga! Porcje wyliczone są przeciętnie na Panią (65-80 kg)

I śniadanie
Ryż brązowy/kasza jaglana/płatki owsiane z jabłkiem, pestkami dyni, imbirem i cynamonem
(łącznie z 7-8 dużych łyżek ryżu łącznie na 1) i 2) śniadanie, lub po 4 łyżki, jeśli np. na śniadanie zjemy płatki, a na II śniadanie - ryż lub kaszę)

II śniadanie
Ryż brązowy/kasza jaglana z zielony groszkiem, brokułami i oliwkami

Obiad
Dorsz w pomidorach z tymiankiem

Kolacja
Zupa krem z pora (talerz)


Przepisy:
 
Ryż brązowy z jabłkiem, pestkami dyni, imbirem i cynamonem

- pół woreczka brązowego ryżu
- pół jabłka
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego imbiru

Ryż ugotować według instrukcji. Jabłko zetrzeć na tarce, dodać do ryżu. Całość posypać pestkami dyni, imbirem i cynamonem.

Ryż brązowy z zielonym groszkiem, brokułami i oliwkami

- pół woreczka brązowego ryżu
- 6 różyczek brokuła
- 2 łyżki zielonego groszku (może być konserwowy)
- 6 zielonych oliwek
- bazylia, oregano, sól, pieprz

Ugotować brokuła do miękkości (ok. 5-7 min. we wrzątku), ostudzić. Dodać do ugotowanego ryżu.
Całość połączyć z groszkiem, oliwkami, doprawić do smaku i wymieszać.

Dorsz w pomidorach z tymiankiem

(2 porcje)

- 2 dymki (młode szczypiorki z cebulką)
- 1/2 puszki pomidorów
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 gałązki świeżego tymianku (lub suszony)
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- oliwa z oliwek
- 2 filety z dorsza, po ok. 150 g
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych (ok. 10-12 sztuk)
- sól, pieprz 

Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną na plasterki dymkę. Dodać pokrojone lub zmiksowane obrane pomidory, sos sojowy i oberwane listki tymianku, zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, następnie włożyć filety dorsza doprawione solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez ok. 8 minut.W międzyczasie pomidory posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i piec przez kilka minut pod średnio rozgrzanym grillem w piekarniku.

Zupa krem z porów

(2 porcje)

- 2 duże pory
- 200 g mrożonego szpinaku
- 1 szklanka mleka ryżowego (opcjonalnie) 
- około 1 szklanka bulionu warzywnego 
 - świeżo tarta gałka muszkatołowa 
- 2 łyżki oleju rzepakowego 
- sól i czarny pieprz 

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Białe części pora pokroić na talarki i dodać na gorącą oliwę, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż pory bardzo zmiękną. Do uduszonych porów dodać rozmrożony szpinak i całość wymieszać, doprawiając solą, sporą ilością gałki i pieprzu. Dodać mleko, dokładnie wymieszać a na sam koniec dodać bulion. Zblendować na gładki krem i doprawić ewentualnie większa ilością gałki i soli. Jeść posypane świeżo zmielonym  czarnym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz